Oeganda

Oeganda

Wij wilden al lang graag eens berggorilla’s zien. Wij hadden hierbij altijd aan Kongo gedacht, eventueel aan Rwanda. Maar gezien de politieke instabiliteit daar, was het er nooit van gekomen. Onlangs lazen wij dat je ook in Oeganda berggorilla’s kon bezoeken, Oeganda is een stuk stabieler dan de omliggende landen. Na wat rond informeren was al snel besloten om een rondreis door Oeganda te maken en nog geen 3 weken later waren wij op onze bestemming.
In maart-april is het regentijd, hierdoor waren er geen rondreizen vanuit Nederland, maar al snel vonden we een reisorganisatie HabariTravel http://www.habaritravel.nl/, die verschillende individuele rondreizen op maat aanbood met chauffeur/gids en 4WD.

Voor de geïnteresseerden, Oeganda is bijna 6x zo groot als Nederland, grenst in het noorden aan Soedan, in het oosten aan Kenia, deelt in het zuiden de grens en het Victoriameer (2x zo groot als Nederland) met Tanzania en ook nog een stukje zuidgrens met Rwanda en deelt in het westen de grens en het Albertmeer en Edwardmeer met Kongo.
Oeganda kent een gewelddadig verleden. In 1962 werd het onafhankelijk van Engeland. Obote met zijn legerleider Idi Amin namen in 1966 de macht over. Idi Amin nam in 1971 toen Obote in het buitenland verbleef de macht over, onder zijn bloederige regime vielen er ruim 300.000 doden. In 1979 moet hij vluchten en Obote neemt na frauduleuze verkiezingen opnieuw de macht over. Tijdens zijn schrikbewind sneuvelden er meer dan een half miljoen Oegandezen. Een 5-jarige jungleoorlog met Museveni zorgde ervoor dat hij in 1986 aftrad. Sindsdien is president Museveni aan de macht. Zijn geen partijensysteem heeft de nodige rust, stabiliteit en economische groei gebracht ondanks de wijdverbreide corruptie. Volgens Museveni heeft de geschiedenis van Oeganda geleerd dat het meerpartijensysteem in Oeganda leidt tot tribalisme en chaos, omdat de partijen in Oeganda op etnische en religieuze basis zijn georganiseerd. Verkiezingen op partijpolitieke basis zullen de etnische tegenstellingen alleen maar aanwakkeren. Oeganda kent zo’n 55 stammen, met ieder zijn eigen taal. Engels is echter de officiële taal.
Alleen in het uiterste noorden is het nog onrustig, hier rebelleert na ruim 20 jaar nog steeds het Verzetsleger van de Heer, die hier dood en verderf zaait.

Vorig artikel Queen Elisabeth National Park
Volgend artikel Galapagos
Back To Top