Gambia

Gambia

Even een weekje er tussen uit naar Gambia, het kleinste land van Afrika. Langs de  Gambiarivier die dwars door het binnenland stroomt, liggen groene natuurparken waar je honderden vogelsoorten kunt spotten. Banjul de hoofdstad, is één van de slaperigste hoofdsteden ter wereld, waar niet veel te beleven valt. Wij hadden een hotel aan het Kololistrand, zo'n 10 km van de hoofdstad en vlak bij het Bijilo forestpark, ook wel 'monkey town' genoemd. Een klein parkje waar je zo naar toe kon lopen om even apen te spotten, wat we dan ook verschillende malen hebben gedaan. De hotels die tegen dit park aanlagen, kregen ook dagelijks bezoek van diverse apen in hun tuinen, maar ons hotel lag daarvoor net iets te ver weg. Je vindt hier de rode Colobus apen, ook wel franje-apen genoemd, de geelgroene meerkat en de Campbellmeerkat. De apen zijn de vele bezoekers gewend die het park bezoeken en verschillende apen komen ook schooieren om wat lekkers, al mag je ze niet voeren. Maar je kan er ook mangoesten, de civetkat en de Senegalese Bushbaby vinden.

Iets verder van Banjul vind je het Makasutu cultural forest, gelegen langs de Makasutu kreek, een heel divers ecosysteem met mangrovebossen, wetlands, palmbos en savanne. Hier leeft een groep van ruim 200 bavianen. Maar ook andere soorten apen slingeren er rond en overal waar je kijkt vliegen er bijzondere vogels. We hebben dit park  2x bezocht en nog het Abuku Nature reserve, een bos/savanne park met bijna 300 verschillende vogelsoorten, waaronder hamerkopvogels, honingvogels en neushoornvogels. Maar we kwamen ook herten, varanen en fluweelapen tegen.

Verder hebben we nog een tocht op de Gambiarivier en door het Lamin stroomgebied gedaan, de Gambian reptile farm bezocht, met alle reptielen die in de regio voorkomen. En dan is de een week al weer om.

Vorig artikel Layang Layang & Sipadan
Volgend artikel Voshaaien bij Malapascua
Back To Top