Search
Menu
  1. Home
  2. Basilisk
  3. Wie zijn wij
  4. Reisverslagen
  5. Gifkikkerkas
  6. Foto's
  7. Duiken
Search
maandag 21 oktober 2019

Bosque del Rio Tigre

Bosque del Rio Tigre

Bosque del Rio Tigre

23 maart 2003
’s Ochtends vroeg met de buggy waarmee de bagage naar Carate werd gebracht, mee kunnen rijden. Leuk, lekker even scheuren over het strand. Vanaf Carate weer met een colectivo naar Puerto Jiminez. In het internetcafé, waar we even de krant wilden lezen over de zojuist gestarte oorlog met Irak en mailen, kwamen we Liz tegen, de eigenaresse van de lodge waar we juist heen wilden. Een leuke en enthousiaste vrouw. Zij heeft een mooie rustieke lodge met 4 kamers, 1 km aan oostkant van Corcovado. Zij wilde ons gelijk al van alles laten zien. Daar het op het heetst van de dag was, wilden wij het graag eventjes wat rustiger aan doen. Iets verder stroomopwaarts was een plek waar rio Tigre001.jpgje lekker kon badderen, dus daar naar toe gelopen. Maar de zoetwaterkreeftjes waren daar niet zo blij mee. Na diverse kleine beten, maar weer uit het water gegaan. Ik zag dat Han iets op zijn rug had zitten, een of ander beestje was bezig zich in zijn huid te kruipen. Hij ging er heel moeilijk uit, met een pincet ging er een stukje uit, eruit knijpen ging aanvankelijk niet, daar de rest steeds onder de huid wegschoot. Maar met een mes kreeg ik het lichaampje eruit. Geen idee wat het was. Weer terug bij de lodge nog een excursie met Liz gedaan, over haar grond. Bij een klein meertje vlakbij zaten 3 nesten van een aparte reigersoort met een hele brede bek. Bij 1 nest kon je de 2 jongen heel goed zien. Wij hadden ze door onze komst wakker gemaakt, dus een heel gekrijs rio Tigre002.jpgom eten. De ouders die verder in de boom zaten, waren er niet zo blij mee, zij jagen en voeren namelijk ’s avonds. Overal in het meertje zag je kleine kaaimannen. Op de helling achter de lodge nog een auratus gezien. Er was nog 1 gast meer, een Amerikaan. ’s Avonds met hem, Abraham de man van Liz, een Costaricaan en Liz een nachtexcursie gedaan. Liz en Abraham zijn goede gidsen. Bij het riviertje, de Tigre, aan de voet van de lodge zagen we enkele parende boomkikkers, de smilisca sordida.  Op verschillende plekken in de rivier zag je honderden kikkervisjes bij elkaar zitten. Nog 2 kleine lanspuntslangen bij de rivier gezien  en een ‘valse’ lanspuntslang (xenodon rabdocephalus). Een niet te achterhalen boomkikker met een rode rug, Liz had het boek van Savage maar daarin rio Tigre003.jpgkonden we hem ook niet vinden. Verder nog een hyla rosenbergi, de grootste boomkikker van Costa Rica, 7 tot 9 cm groot, gezien.  Het mannetje maakt altijd eigen poeltjes aan voor de eitjes/kikkervisjes. Hij is erg territoriaal en bewaakt continue zijn poeltje met jongen. Vaak vinden er heftige gevechten plaats met andere mannetjes, indringers, regelmatig raken ze ernstig gewond, soms worden ze zelfs gedood in de strijd. Ook nog 2 kinkayous hoog in de boom gezien, net mooie pluizige speelgoedbeestjes.

24 maart 2003 rio Tigre004.jpg
Al voor 6 uur aan de wandel, op zoek naar vittatussen. Vandaag hadden we Ulysus als gids, een neef van Abraham. We liepen eerst door Dos Brazos en vlak na het dorp volgden we links een smal stroompje stroomopwaarts, La Pizote genaamd. We liepen op sandalen daar je ook grote stukken door het stroompje liep, daar er geen pad was. Al na 10 minuten hoorden we de eerste vittatus, maar het duurde even voordat we hem hadden gevonden.  Deze vittatus had iets meer grijsgroene poten dan die in Las Esquinas. Verder stroomopwaarts vonden we op meerdere plekken nog vittatussen, meestal vlak bij het water, in holletjes, een holle rio Tigre006.jpgboomstam of op de rotsen. Enkele vittatussen waren actief aan het scharrelen. Toen we hogerop het stroompje verlieten nog een luiaard met jong gezien. Ook weer verschillende anolissen gezien, nieuw voor ons waren de norops capito  en de keeled leaf litter hagedis (ptychoglossus plicatus). Aan het eind van de ochtend begon het flink te regenen tot half in de middag. We dachten na de regenbui, nou moeten we vast wat makkelijker de auratussen vinden. Maar nee, pas aan het eind van de wandeling vonden we er 1. Wel zag je nou overal de gestreepte wipstaart hagedis (ameiva quadrilineata) rondscharrelen.

25 maart 2003 rio Tigre007.jpg
Vanochtend een wandeling met Abraham. We waren pas na zevenen vertrokken vanwege de regenbuien. We volgden de Rio Tigre stroomopwaarts. Na diverse keren de rivier gekruist te hebben en enkele goudzoekers te zijn gepasseerd, volgden we rechts een heel klein stroompje stroomopwaarts. Eerst door een wat moerassig gebied vol met heleconias toen verder een klein rotsig dalletje in. Het eerste uur zagen we helemaal niets op verschillende hele jonge anolisjes na van enkele dagen oud. Alle drie flink zoekend tussen de bladeren. We hadden verwacht na die flinke buien wat meer kikkers te zien. Slechts enkele 1 cm grote padjes. Maar na zo’n 1½ uur werd het wat lichter en warmer en zagen we verschillende slangen. Enkele lanspuntslangen, een jonge leptodeira septentrionalis,  deze hebben rio Tigre008.jpgeen brede witte band achter op de kop als ze jong zijn. Hun menu bestaat vnl. uit eieren van boomkikkers m.n. die van de agalychnis callidryas, maar ze eten ook wel eens volwassen boomkikkers. Ook nog een hele mooie wenkbrouwadder (bothriechis schlegelii) gezien. Op de terugweg nog enkele vittatussen gezien, de laatste zat op een wat andere plek dan alle andere vittatussen die we gezien hebben, niet in een rotsachtige omgeving, maar op een vochtige aarden wal bij het moeras.

Deze lodge is een echte aanrader, een kleine en gezellige familielodge met zeer enthousiaste eigenaars/gidsen. www.osaadventures.com

Menu

Foto's

rio Tigre001.jpg

rio Tigre005.jpg

rio Tigre003.jpg

rio Tigre002.jpg

rio Tigre004.jpg

rio Tigre006.jpg

rio Tigre007.jpg

rio Tigre008.jpg

rio Tigre009.jpg

tortuguero001.jpg

rio Tigre011.jpg

Back To Top