Onze ervaringen

Onze ervaringen

In augustus 1999 kochten wij 2 jonge basilisken van bijna 2 maanden oud. Al gauw waren ze handtam. Na een half jaar werd het duidelijk dat we 2 mannetjes hadden. Het eerste jaar leverde dit geen probleem op, ze kregen een grotere bak, zodat ze alle ruimte hadden. Maar toen ze volwassen werden, werd het duidelijk wie de baas in de bak was. Het dominante mannetje zat vaak de ander achterna. Daar we een tropische kas hebben, van ruim 3 bij 4m, dachten we, hier hebben ze zoveel verstopplekken, misschien dat het in deze ruimte wel goed gaat met elkaar. Dit klopte ook, het dominante mannetje vond gelijk zijn plek, zijn territorium, de ander mocht daar niet in de buurt komen. Maar hij had genoeg ruimte voor een eigen territorium en zorgde er voor uit het zicht van het dominante mannetje te blijven. Plumifrons2X250.jpgDe eerste week kwamen ze nog steeds gelijk als we de kas in kwamen, kijken of we wat lekkers bij hadden. Maar al gauw werden ze schuwer. Na enkele maanden moesten we ze toch weer uit de kas halen omdat ze een beetje vermagerden. De basilisken waren blijkbaar te verwend  geweest met voedsel vlak voor hun neus te krijgen, nou moesten ze zelf 'jagen'. Het lukte hun helaas niet om voldoende voedsel te vinden. Als we de voedseldieren loslieten en de basilisken waren er niet snel genoeg bij, dan waren de voedseldieren zo verdwenen, ook al lieten we aardig wat voedseldieren los, ze hadden toch moeite met hun 'prooi' te vinden.

Kweek

Plumifrons-LolaEieren-150.jpg

PlumifronsEi150.jpg

 Plumifrons-kleintjes1a-150.jpg

 PlumifronsNavelstreng150.jpg

 Plumifrons-kleintjes2-150.jpg

Plumifrons-kleintjes3a-150.jpg 

PlumifronsKlein

PlumifronsKlein

De eerste eieren

PlumifronsEi200.jpg
Eind 2001 vonden we op een beurs een vrouwtje. Ze was zwanger, hier loop je een zeker risico mee, maar we waren al zo lang op zoek naar een vrouwtje dat we dit risico maar namen. En binnen een maand legde ze 12 eitjes. Ze netjes in een bakje met vermiculiet gedaan en in de broedstoof op 28ºC. Helaas bleken de eitjes niet bevrucht te zijn. Maar niet lang daarna was ze opnieuw zwanger. Dit maal 10 eitjes en allemaal bevrucht.

PlumifronsOpenBek

PlumifronsOpenBek

De jongen

PlumifronsKleintjes200.jpg
Na 68 dagen kwamen ze alle 10 uit. We vonden 's ochtends de eerste 2 jongen op het rooster van de broedstoof en zagen we de eerste scheurtjes in enkele andere eieren. Al gauw kwamen de anderen uit het ei. Ik fotografeerde er eentje juist toen hij uit het ei kwam en gelijk na de flits was hij uit de broedstoof gesprongen en rende de hele kamer door. Ongelofelijk, een paar seconden uit het ei en dan al zo kunnen rennen! Je zag bij hen nog goed de navelstreng zitten, na enkele dagen verdween deze. Na een paar dagen begonnen ze het eerste voedsel, buffalowormpjes te eten, zeg maar 'schrokken'. Het zijn hele actieve en nieuwsgierige hagedisjes, ze haalden de dolste capriolen in het water en op de takken uit. Na zo'n 4 maanden zag je al bij de 2 grootste basiliskjes, de contouren van de kopkam opkomen. Zij waren de grootste 'vreetzakken' en groeiden het snelst, maar ook de anderen aten en groeiden goed. Na ¾ jaar bleek dat we 6 mannen en 4 vrouwen hadden. De dominantste basilisk was een vrouwtje, al waren er 2 mannetjes net iets groter dan zij, ze gingen voor haar uit de weg. Maar van echte ruzies of stress was nog geen sprake. Na 1 jaar begon dit echter wel te komen en hebben we de meeste jongen weggedaan.

Vorig artikel Basiliscus galeritus
Back To Top