Cusco-Machu Picchu

Peru

21 mei 2005

061.jpgVanochtend eerst naar Lima gevlogen en vanmiddag door naar Cusco. We wisten dat Cusco toeristisch zou zijn, maar zo erg? Overal word je aangeklampt of je niet iets wilt kopen, honderden winkeltjes en stalletjes vol met bontgekleurde souvenirs. We kwamen aan het eind van de middag aan en dan begint de temperatuur snel te zakken. Kwamen we van temperaturen tussen de 30 en 40º C, hier daalt de temperatuur ’s avonds tot een graad of 10-12. Misschien niet echt koud, maar voor ons wel. Maar ook de Peruanen zie je hier met truien en winterjassen lopen. Dachten we hier lekker te kunnen relaxen, maar in onze hotelkamer is het te koud om lekker te relaxen en een boek te lezen. Al snel kruip je maar in bed, onder je 3 dekens.

22 mei 2005

001.jpgVandaag maar een georganiseerde tour gedaan langs de belangrijkste Inca ruines in de ‘heilige vallei’. Sommigen liggen een aardig eindje uit elkaar. Eerst zijn we naar Pisac geweest. Daar blijkt zondags een hele toeristische ‘kunst-markt’ te zijn, zeg maar souvenirsmarkt. Daar ik het de vorige avond met mijn fleecetrui en jas aan het nog koud had, voor 8 USD een Alpacatrui gekocht. Het zal wel niet de beste kwaliteit zijn, maar wel lekker warm. Daarna gingen we door naar de ruines van Pisac. 
Cusco ligt al vrij hoog, op 3300m, Pisac op 3800m. Overal om je heen zie je dan nog hele hoge bergtoppen, sommige heel indrukwekkend, ruim boven de 5000m. Op sommige bergtoppen ligt zelfs sneeuw. De eerste Inca ruines zagen we al net buiten de stad liggen. Ook al zijn het echte ruines, die grote precies in elkaar passende stenen, zijn wel erg indrukwekkend. 010.jpgZo ook bij Pisac en dan al die terrassen, met al die stenen muurtjes, weliswaar minder afgewerkt/bewerkt, maar wel allemaal keurig op elkaar passend. Hierna gingen we naar Ollantaytambo, een mooie tocht door de vallei. De Inca’s hadden al hele ingenieuze constructies, door stenen op een bepaalde plek te plaatsen kon men aan de schaduw van de zon, precies de tijd en datum aflezen. Ook hun waterbouwkundige constructies waren indrukwekkend. 
Daarna nog Chencheguo bezocht, dit was wat minder, hier was een 17e eeuwse kerk op Inca ruines gebouwd. Weer even vergeten dat de Midden- en Zuid-Amerikaanse katholieke kerken zoveel opsmuk en heiligen kennen. Er is haast geen leeg plekje aan de wand te vinden, alles is helemaal vol geschilderd en vol gezet met tientallen beelden, doeken, linten, decoraties, bloemen en kaarsen.

23 mei 2005

028.jpgVanochtend naar de ruines van Sasquwaman geweest, net buiten de stad. Ook al zijn het weer stenen muren, ze zijn en blijven heel indrukwekkend. Dit was vroeger een fort geweest, vooral de rondingen in de muren hier, waren bijzonder. 
Wij hebben 3 weken vaak relatief primitief doorgebracht, nou zitten we al weer enkele dagen in een hotel, word ik flink ziek, heel beroerd, ik kan niets van voor voren of achteren binnen houden. Een tijdje bij de ruines in het gras gelegen, lekker in het zonnetje. Overdag is de temperatuur met een graad of 22, aangenaam. Maar toch ging ik maar liever terug naar het hotel, verschillende rustpauzes in moeten lassen, ik stond te wankelen op mijn benen. Kom je in je hotelkamer, kun je niet 027.jpgeven lekker op bed liggen, maar moet je gelijk onder de dekens kruipen. ’s Middags nog een poging gewaagd om op een terrasjes net naast het hotel, in het zonnetje te zitten, om op te warmen. Maar ik moest alweer gelijk naar mijn hotelkamer rennen. ’s Avonds kwamen ze onze tickets voor de trein naar Machu Picchu en de vliegtickets naar Lima brengen. Toen ze mij er zo beroerd bij zagen zitten, werd gelijk de hotelarts besteld. Ik vond dit niet echt nodig, maar binnen 20 minuten was hij er. Niets ernstigs zoals ik al docht, de eerste symptomen van een infectie, die wat versterkt werd daar we zo hoog zaten. Met tabletten tegen de misselijkheid en een antibioticakuur, kon ik morgen gerust naar Machu Picchu. Dat lag een stuk lager, dat zou me goed doen.

24 mei 2005 

038.jpgOm 6.15 uur al de trein naar Machu Picchu genomen, door een prachtig landschap. Is de heilige vallei heel droog en kaal met hier en daar wat eucalyptusbommen, het laatste stuk voordat we Machu Picchu naderden, kwamen we in een tropisch regenwoud. Bomen vol met enorme bromelia’s, overal heleconia’s en andere bloemen. Niet verwacht dat Machu Picchu zo mooi zou liggen. Als we dit hadden geweten, waren we al eerder naar hier vertrokken en hadden we in Agua Calientes een hotelletje gezocht om hier de omgeving af te struinen. Je hebt hier overal kraakheldere, snel stromende beekjes dit gecombineerd met tropisch regenwoud lijkt een ideale omgeving voor 053.jpgathelopussen. 
Vanuit Agua Calientes, het eindstation van de trein, moesten we nog een 20-tal minuten met de bus omhoog naar Machu Picchu. Ik had er een beetje op gerekend dat Machu Picchu tegen zou vallen, vanaf dat ik een jaar of 10 was, wilde ik graag hier naar toe. Maar de ligging van Machu Picchu is zo mooi, zo uniek, dat het toch heel bijzonder en indrukwekkend was. Er waren natuurlijk veel toeristen, maar die verspreidden zich relatief snel, op enkele groepen na. Soms had je toch nog hele stukken waar je bijna niemand zag.

25 mei 2005

083.jpgVandaag was het Corpus Christi, half Cusco was op de been. 14 Heiligen, beelden uit verschillende kerken uit de omgeving, gezeten op zilveren en gouden tronen, helemaal vol gehangen met versiersels en bloemen, werden door tientallen Peruanen naar de kathedraal op Plaza de Armas gedragen. Elke heilige werd begeleid door een eigen fanfare en dansgroep. De ene nog mooier uitgedost dan de andere. Dit feest, met veel muziek, dans en gezang, duurde de hele middag en avond door. Leuk om een tijdje naar te kijken en mee te dansen met de massa, dan weer een terrasje pikken en weer even kijken. Een waar volksfeest. Aan terrasjes pikken waren we voor Cusco niet 077.jpgtoegekomen, dus dat nou aardig ingehaald. Morgen vliegen we naar Lima. Het gebeurt regelmatig dat vluchten geannuleerd worden, dus we durven het niet te riskeren om vrijdag ochtend pas naar Lima te vliegen. Net Everson gebeld, hij haalt ons morgenmiddag af. Hij vroeg of we morgenavond in Lima wilden stappen en of we vrijdag nog wat van Lima wilden zien, daar we ’s avonds pas om 20.00 uur zouden vliegen. Ja, wat moet je in Lima zien? Lima sprak ons niet zo aan. Ik had over het Incagoud gelezen, dus het goudmuseum maar aangegeven. De laatste 2 dagen wordt een beetje rondhangen.

Back To Top