Gifkikkerkas

Eerste trivittatus jong

10-10-2004

dagboek-gifkkerkas16.jpgInmiddels hebben we al weer bijna 2 maanden ons eerste trivittatus jong. Een juweeltje. De eerste jongen hadden helaas luciferpootjes, toen kwam er één met 3 pootjes en het laatste kikkervisje uit hetzelfde legsel bleek gelukkig helemaal goed te zijn. Natuurlijk wordt hij wel apart opgevoed. De laatste tijd geen legsels meer gevonden, toch moeten ze wel (afgaande op hun actievere gefluit) nog enkele legsels gelegd hebben. Maar er zijn zoveel plekken, waar ze deze kunnen afzetten, de kas begint steeds dichter begroeid te geraken, dat we niet alles in de gaten kunnen houden.
Afgelopen week, bijna de hele week vechtpartijen tussen een ventri en een tricolor gezien. Op een grote bromelia waar altijd een koppeltje ventri's zit, en regelmatig legsels heeft, besloot een tricolor zijn legsel ook af te zetten. Tot grote onvrede van het ventrimannetje. Echt hele vechtpartijen, waarbij het tricolormannetje steeds het onderspit delfde. De vechtpartijen duurde vaak wel een minuut of 10-15, totdat het tricolormannetje uiteindelijk ruim een meter van de bromelia was verjaagd. Maar als goede vader kon hij zijn legsel natuurlijk niet onbewaakt achterlaten, steeds keerde hij weer terug. Soms snel als de ventri niet in de buurt was, maar die had het meestal vrij snel in de gaten en dan was het weer 'knokken'. 2 Dagen geleden was het legsel weg. Waarschijnlijk is het pa toch gelukt de larven goed weg te brengen, er zitten weer verschillende net afgezette kikkervisjes in de grote waterpartij. Van de ventri's hebben we nog steeds geen jongen gehad. We zien ze regelmatig eieren afzetten, zelfs larven in bromelia oksels, maar jongen nooit. 2 Maanden geleden dachten we, laten we nu eens de larven uit de oksels halen, om ze zelf verder op te kweken. De ventri's zie je bijna altijd, zitten echt overal in de kas, op de meest rare plekken. Dus graag er nog een paar meer in de kas. Terwijl we ons er over verbaasden dat de kikkervisjes vrij groot werden, zagen we enkele weken geleden plots een ons bekende tekening op de rug verschijnen, het bleken geen ventri's maar leucomelassen te zijn. Ze zijn inmiddels aan land. Leucomelassen die koekoekgedrag vertonen? Ze zijn afgezet in een oksel waar we de ventri's eieren hadden zien leggen en waar we ook gezien hadden dat daar ventri larven in afgezet waren. Wel heel slim van de leucomelas die de ventri larven als misschien extra voedsel voor hun eigen larven zien. Alleen hebben we nou nog steeds geen nakweek van de ventri's.

Niet alle gifkikkers zetten hun larven graag af in stromend water, waar het water het minst stroomt, blijkt een vrij geliefde afzetplek te zijn. Dus vorige week in een andere hoek van de kas nog een klein poeltje met water gemaakt. Eens kijken hoe lang het duurt voordat daar de eerste larven in komen. Diverse kikkers zijn het poeltje al komen inspecteren.

 

Previous Article Help, de waterval is lek 2
Next Article Familiedrama

Theme picker

Back To Top