Gifkikkerkas

Oude kas gerenoveerd

20 augustus 2006

P1070375.JPGAfgelopen winter hebben we onze oude tropische kas (12m²) gerenoveerd (niet onze gifkikkerkas).In onze oude kas hadden we nog steeds enkel glas, waardoor we aardig wat verstookten en gedurende de wintermaanden kregen we de temperatuur niet veel hoger dan 15º. We hebben vloerverwarming, maar de hagedissen geven toch de voorkeur aan hoger gelegen plekjes. Eerst moesten we al onze hagedissen, boomkikkers en bombina’s uit de kas vangen, daarna alle planten en toen begon de sloop van de waterval en waterpartij en tot slot het glasgedeelte met houten geraamte. De stenen wand aan de kant van de buren bleef staan. Eurokas plaatste de nieuwe kas. Met dubbel glas hopen we de temperatuur beter te kunnen reguleren. In de oude kas kon de temperatuur in de zomermaanden oplopen tot zo’n 40-45º, als de zon de hele dag op de kas had gestaan. De eerste maanden van het jaar, de kas was nog niet helemaal ingericht, kwam de temperatuur niet onder de 19º en nou met dit warme weer is het ongeveer 30º.
In maart hadden we de kas weer helemaal ingericht en P1070321.JPGmochten onze bombina’s en onze hagedisjes (langstaartjes, anolisjes en blauwstaart skinkjes) weer de kas in. De nieuwe kas leek ons ook een geschikte plek voor onze roodogen. Boven de grootste waterpartij hadden we een grote vingerplant en onder de bananenbomen 2 kleine waterpartijtjes. Na enkele dagen vonden we al de eerste legsels van onze roodogen onder een blad van de vingerplant, vlak boven het water. We hadden al in geen maanden meer legsels van hun gehad. Blijkbaar bevalt hun nieuw verblijf hun goed. Ze doen het goed in de kas, ze zijn eerder wakker, vaak al aan het begin van de avond en ze zijn veel actiever. We hebben 4 mannetjes en 2 vrouwen. Voorheen hadden we slechts af en toe een legsel, meestal waren het ook slechte legsels, soms verschimmelden ze of de larven stierven na enkele dagen. roodogie copy.jpgEnkele keren leek het of we goede legsels en larven hadden, maar toen ze uiteindelijk aan land kwamen, hadden ze luciferpootjes. Het maakte niet uit of we het legsel in de bak lieten of dat we het blad eruit haalden en de larven zo goed mogelijk opkweekten. Nou doen we niets en onze grootste waterpartij zit helemaal vol met kikkervisjes in 4 verschillende stadia. 2 Lichtingen zijn al aan land gekomen en al weer 2 legsels staan op het punt om weer in het water te vallen. Het lijkt alsof de kikkervisjes in de kas iets sneller ontwikkelen als in het terrarium. De ene dag zie je de voorpootjes verschijnen en de volgende dag vind je ze al door de hele kas. Een deel van de jonge roodogen hebben we uit de kas gevangen en ze apart goed in het voedsel gezet, de andere hebben we in de kas gelaten. roodogie2 copy.jpgHet is grappig om te zien dat ze in de kas ongeveer even goed groeien als hun broertjes en zusjes in het terrarium.
Enkele weken geleden hebben we al onze bombina’s uit de kas gevangen, al na 2 dagen in de kas zaten alle waterpartijen vol met hun eieren en kort daarna met hun larven. Ze planten zich minstens 10x zo snel voort als konijnen. Na enkele maanden sprongen er honderden jonge bombinaatjes rond. Nu vinden we nog af en toe een jonge bombina, die we dan er gelijk uitvangen. Dit betekende te veel voedselconcurrentie voor onze jonge roodogen en de pijlgifkikkers die we er nu ook hebben rondlopen. 2 Maanden geleden hebben we een groepje bijna volwassen tricolors in de kas uitgezet en ondertussen hebben we al de eerste kikkervisjes van hen en ligt er ook weer een legsel. basti copy.jpgEnkele weken later volgden de leucomelas, bastimentos en de gele trivittatus.
Er is veel meer actie in deze kas, dan in onze gifkikkerkas. Vooral de langstaartjes en anolisjes zijn actief, de langstaartjes struinen heel de kas door en de anolisjes zie je overal van blad tot blad en van plant tot plant springen. Maar ook de gifkikkers zijn actief en fluiten vrijwel heel de dag door, vooral de trivittatus, soms gonzen je oren helemaal. Alleen de leucomelas is een beetje stil op 1 ruziezoekend mannetje na, die niemand in zijn buurt duldt, zelfs de trivittatus wordt verjaagd. De meeste gifkikkers gaan hem uit de weg, maar soms is hij plots daar en springt hij boven op de ander, een klein worstelpartijtje volgt en de ander gaat er vandaar. Dit territoriale gedrag kenden we voorheen niet van hem.
Ondertussen hebben we ook een koppeltje phyllomedusaP1070472.JPG hypochondrialis in de kas, dit zijn echte juweeltjes, we zijn nog op zoek naar paar meer.
De meeste planten groeien vrij snel, de meeste plekken groeien veel sneller dicht dan in de gifkikkerkas, je merkt dat ze meer zonlicht krijgen. In maart hadden we 2 bananenboompjes van zo’n 60 cn hoog gekocht, nou komen ze al bijna tot het plafond en de nok is 3m hoog. We hebben al heel wat bladeren eraf moeten halen, omdat ze anders te veel licht wegnamen.

 

Vorig artikel Het is een beetje stil in de kas
Volgend artikel De phyllomedusa hypochondrialis
Back To Top